Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Cimzes balvu saņems pedagoģes Ilona Linarte-Ruža un Rita Piešiņa

Šogad aprit desmit gadi, kopš Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) iedibinājis Cimzes balvu – pedagoģiskās izcilības apbalvojumu mūzikas, mākslas, dizaina un dejas izglītības jomā. Jubilejas gadā balvu saņems Mākslu izglītības kompetences centra Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola skolotāja un izglītības programmas Apģērbu dizains vadītāja Rita Piešiņa un Ilūkstes Mūzikas un mākslas skolas direktore, mākslas skolotāja Ilona Linarte-Ruža. Cimzes balvas pasniegšanas ceremonija notiks 17. maijā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

LNKC direktore Signe Pujāte: “Izcils skolotājs savam audzēknim spēj vienkāršā valodā izskaidrot sarežģītas dzīves patiesības, būt lielisks piemērs ikdienā un iedvesmot viņu turpmākām dzīves izvēlēm. Tieši tādi ir arī Latvijas kultūrizglītības jomas pedagogi mūzikā, mākslā vai dejā, kurus Latvijas Nacionālais kultūras centrs cildina, ik gadu diviem pedagogiem pasniedzot skolotāju skolotāja Jāņa Cimzes balvu. No sirds sveicam šī gada laureātes!”

Rita Piešiņa MIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola strādā  kopš 1995.gada. Laikam ejot, viņa ir izveidojusi izcilu apģērbu dizaineru pedagogu komandu, kas veiksmīgi strādā profesijā, spēj ieinteresēt un aizraut savus izglītojamos. R. Piešiņa prot veidot savstarpējas attiecības, kas veicina uzticēšanos. Viņas pedagoģiskās spējas izglītojamo talantu attīstībai var raksturot kā zelta jeb eksperta līmeni. R. Piešiņa prot saskatīt un attīstīt jauno mākslinieku talantus, prot veidot atbalstošu vidi, sniedz atbalstu un veicina sadarbību starp jauniešiem un pedagogiem. Viena no tradīcijām, ko R. Piešiņa ir veicinājusi, ir jauno modes mākslinieku noslēguma darbu modes skate, kas ik gadu ir gaidīts notikums daudziem. Viņas izlolotos audzēkņus redzam kā spilgtas modes mākslas personības, dizainerus un menedžerus ne tikai Latvijas, bet starptautiskā mērogā. Starp viņiem ir modes tandēms MAREUNROL’S, modes dizaineri Artis Štamgūts, Lauma Survilo, Elīna Siliņa, Sabīne Skarule, Fjodors Podgornijs, skatuves kostīmmākslinieki Marta Laima Mielava (Latvijas Nacionālais teātris),  Baiba Litiņa (Dailes teātris), Juta Ķimenīte (Operetes teātris), augstskolu un mākslas skolu mācībspēki (Madara Kvēpa, Artis Štamgūts, Indra Komarova (Latvijas Mākslas akadēmija), Agnese Oleksāne (Rīgas Tehniskā universitāte, Ikšķiles Mūzikas un mākslas skola), Rolands Pēterkops (Igaunijas Mākslas akadēmija), tai skaitā arī R. Piešiņas kolēģi MIKC RDMV – Baiba Lindāne, Sabīne Oga un Laura Stepāne.

Ilonas Linartes-Ružas devums ir īpaši nozīmīgs Latgales mākslas attīstībā. Paralēli mākslinieces radošajai darbībai savu mūžu viņa ir veltījusi pedagoģiskajam darbam Rēzeknē, Daugavpilī un Ilūkstē, veidojot Latgales mākslas izglītības iestāžu darbu profesionālāku un daudzpusīgāku. Nesavtīgi, atbildīgi, grodi un pamatīgi. Vienlaikus I. Linarte-Ruža vienmēr ir bijusi ļoti smalkjūtīga pret kolēģiem un audzēkņiem, atvērta jaunajam un laikmetīgajam. Nozīmīgs darba posms pavadīts Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola direktores amatā (2003–2014). I.Linartes-Ružas vadībā Saules skola kļuva par nozīmīgu Daugavpils kultūrvides daļu, audzēkņi un pedagogi arvien vairāk iesaistījās pilsētvides noformēšanā, veidojot pilsētnieku izpratni par gaumīgu dizainu un patiesi latviskām kultūras vērtībām; tika izmantota iespēja iesaistīties starptautiskos projektos. Desmit gadus, kopš I.Linarte-Ruža ir Ilūkstes Mūzikas un mākslas skolas direktore, Ilūkstē ir ievērojami attīstīta vizuāli plastiskās mākslas mācību joma, skolēniem ir iespēja kvalitatīvi apgūt arī dizaina un tekstilmākslas pamatus I.Linartes-Ružas vadībā. Pedagoģe iejūtīgi un uzmanīgi ieinteresē audzēkņus par mākslas pasauli, veicinot kultūras vērtību iepazīšanu. I.Linartes-Ružas pedagoģiskais talants no mākslas skolu audzēkņiem izlolojis vairākus tagadējos kolēģus pedagogus: Māri Suseju (Krāslavas novada Mūzikas un mākslas skola), Ievu Reitāli, Baibu Priedīti, Dignu Gordijenko (Saules skola), Agru Ritiņu (MIKC Latgales Mūzikas un mākslas vidusskola).

Cimzes balva ir īpašs apbalvojums skolas pedagogam-izcilībai par ilggadēju pedagoģisko darbību un būtisku ieguldījumu mācību un audzināšanas darbā, to piešķir reizi mūžā. Pedagoga, tautasdziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes (1814–1881) vārdā nosaukto balvu izcilākajiem mūzikas, mākslas, dizaina un dejas pedagogiem 2014.gadā iedibināja LNKC. Balvu ik gadu piešķir diviem pedagogiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gors izsludina izstāžu projektu konkursu 2025. gadam

Latgales vēstniecība Gors izsludina izstāžu projektu konkursu Gors Mākslas galerijā 2025.gadā skatāmajām izstādēm. Projektu konkursā aicināti piedalīties gan mākslinieki, gan izstāžu kuratori vizuālās...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja