Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kā izveidot un uzturēt labu kredītvēsturi: Praktiski padomi

Kredītvēsture – tas ir stāsts par mūsu finansiālo pagātni, kas ietekmē mūsu tagadni un nākotni. Katra mūsu finansiālā darbība, sākot no kredītkartes izmantošanas līdz aizņēmumiem, ietekmē mūsu kredītvēsturi. Lai gan dažiem varētu šķist, ka kredītvēsture ir tikai cipari un abstrakti dati, vadīties dzīvē no šādiem pieņēmumiem nebūtu prāta darbs. Kredītvēstures datos un skaitļos var izlasīt un noskaidrot ļoti daudz ko, un kredītvēstures nozīme tikai pieaugs. Domājiet par to kā ko līdzīgu jūsu profesionālajai reputācijai.

Tas, kāda ir mūsu kredītvēsture, ietekmē mūsu iespējas iegūt kredītu, izvēlēties preču iegādi ar līzinga palīdzību, arī uzņemties ilgtermiņa saistības, piemēram, nomu, un arī pat reizēm jauna darba iegūšanas izredzes. Vienkāršiem vārdiem sakot, kredītvēsture ir viens no faktoriem, kas noteiks, vai varēsiet iegādāties sev ģimenes māju vai saņemt kredītkarti ar zemāku procentu likmi.

Tāpēc spēja saprast, un tad mērķtiecīgi veidot un uzturēt labu kredītvēsturi ir kļuvusi par svarīgu finanšu pratības prasmi. Šajā rakstā apskatīsim, kā izveidot un uzturēt labu kredītvēsturi, sniedzot praktiskus padomus un risinājumus dažādām situācijām, kas var atgadīties dzīves laikā. Apskatīsim arī dažus īpašus gadījumus, piemēram, iespējas saņemt kredītu ar sliktu kredītvēsturi vai iespēju izmantot tādus pakalpojumus kā kredītu apvienošanu ar negatīvu kredītvēsturi, lai sniegtu lasītājiem plašāku ieskatu par šo sarežģīto, bet būtisko finanšu dzīves jomu.

Kā izveidot un uzturēt labu kredītvēsturi?

Lai izveidotu un uzturētu labu kredītvēsturi, ir svarīgi pievērst uzmanību dažiem svarīgiem aspektiem – pareizai kredīta izvēlei, pastāvīgu savu finanšu pārvaldību un tādu zināmu “triku” kā kredītlimita pilnīga (ne)izmantošana savas kredītvēstures uzlabošanas nolūkā.

Pareiza kredīta izvēle

Pareiza kredīta izvēle ir pirmais solis ceļā uz labas kredītvēstures veidošanu. Izvēloties kredītu, ir jābūt apdomīgiem un jāizvēlas tie finanšu pakalpojumi, kas vislabāk atbilst jūsu finansiālajai situācijai un iespējām. Tas nozīmē rūpīgi izpētīt katra pieejamā kredīta nosacījumus, tostarp procentu likmes, dažādas papildu izmaksas, termiņus un citas nianses. Izvēloties kredītu, kas ir piemērots jūsu spējām un vajadzībām, jūs nodrošināsit sev labākas iespējas veidot labu kredītvēsturi.

Pastāvīga savu finanšu pārvaldība sākas ar regulāriem maksājumiem

Regulāra maksājumu veikšana ir būtiska, lai uzturētu labu kredītvēsturi. Tā ir tehniski vienkārša, pat elementāra lieta, kas var būt ar šķietami nesamērīgi lielu ietekmi un svaru jūsu kredītvēstures veidošanā. Tātad, tas, kas jādara, ir: jāievēro kredīta atmaksas grafiks un savlaicīgi jāveic maksājumi. Savlaicīgi jāveic arī citu rēķinu apmaksa. Kavēta rēķinu apmaksa, īpaši, ja tas notiek regulāri, ir ļoti nevajadzīgs veids kā pašam ne no kurienes radīt sev negatīvas sekas – gan nokavējuma procentu izmaksu izskatā, gan kredītvēstures pabojāšanā, gan arī tāpēc, ka disciplīnas trūkums maksājumu veikšanā neveido uzticama aizņēmēja tēlu potenciālajiem un esošajiem aizdevējiem vai partneriem. Tāpēc ir svarīgi izveidot maksājumu plānu, kas ir reālistisks un atbilst jūsu finansiālajām iespējām, un pie tā stingri pieturēties. Ja zināt, ka aizmāršība jums ir raksturīga, labāk uzreiz iestatīt automātiskos maksājumus.

Ja radušās neplānotas grūtības veikt maksājumu noteiktajā grafikā, savlaicīgi sazinieties ar kreditoru, lai izvērtētu iespējas pagarināt maksājumu termiņu vai lai kopīgiem spēkiem atrastu alternatīvas risinājumus, kas palīdzēs izvairīties no negatīvas ietekmes uz kredītvēsturi.

Kredītlimita “triks” kredītvēstures uzlabošanai

Plaši zināms, bet tādēļ ne mazāk svarīgs kredītvēstures veidošanas un uzlabošanas instruments ir sev pieejamā kredītlimita pilnīga (ne)izmantošana. Pavisam vienkārši – neizmantojiet visu sev pieejamo kredītlimitu. Pārmērīga paļaušanās uz sev kredītā pieejamo līdzekļu izmantošanu ir viena no pazīmēm par nepārdomātu vai neapzinātu reālo finansiālo situāciju, un, tātad, palielinātu neapdomīgas aizņemšanās vai citu saistību neizpildes risku. Tā nedariet!

Dariet tieši pretējo – izmantojot kredītkarti, mēģiniet uzturēt zemu izmantotās kredītlīnijas līmeni un regulāri atmaksājiet visu vai lielāko daļu no izmantotās summas. Turklāt ir ieteicams izvairīties no kredītkartes pārāk biežas izmantošanas vai no pieejamo summu izņemšanas skaidrā naudā, jo tas var radīt pārmērīgu parāda apjomu un negatīvi ietekmēt jūsu kredītvēsturi.

Izvēloties kredītu, ievērojot regulāru maksājumu grafiku un kontrolējot kredītlimitu izmantošanu, būsiet uz pareizā ceļa, lai veidotu labu kredītvēsturi un tā nodrošinātu sev labākas finansiālās iespējas nākotnē.

Vislielākā kļūda – nelabot kļūdas

Neviens no mums nav imūns pret kļūdām, nepareiziem vai nepārdomātiem, vai emociju iespaidā pieņemtiem lēmumiem vai neveiksmīgām dzīves sakritībām. Gadās visādi. Bet tas nedrīkst kļūt par attaisnojumu (visvairāk pašiem sev) nezināšanai, paviršībai, apzinātai kļūdu vai iespējamu problēmu ignorēšanai. Zināms, ka no izlikšanās, ka problēma neeksistē, tā vienkārši pati no sevis nekur maģiski nepazudīs. Vislabākās zāles pret neveiksmju un kļūdu radītajām raizēm ir informētība un proaktivitāte. Ir svarīgi regulāri pārbaudīt savu kredītvēsturi un pieejamo informāciju kredītreģistrā, lai identificētu iespējamās kļūdas vai neprecizitātes, pirmkārt jau, datos par sevi. Ja jūs atrodat kļūdas, nekavējoties sazinieties atbilstošo institūciju, kredītdevēju vai kredītreģistra uzturētāju, lai veiktu vajadzīgās korekcijas. Lai arī šķiet mazsvarīgi, pat neliela kļūda jūsu kredītvēsturē var radīt lielu ietekmi uz jūsu iespējām saņemt kredītu vai finanšu pakalpojumus.

Ja radušās finansiālas grūtības, negaidīti lieli izdevumi, un saprotat, ka apmaksāt aktuālos maksājumus, lai segtu savas saistības, nav reālistiski – ķerieties pie ragiem, sākot ar vēršanos pie kredītdevēja, lai uzzinātu, kādi iespējami risinājumi atrodami sadarbībā ar kreditoru, piemēram, maksājumu termiņu pagarināšana, kredītbrīvdienas vai vienošanos par parāda maksājumu samazināšanu. Proaktīva pieeja problēmu risināšanai palīdzēs novērst problēmu samilšanu, kas ar kumulatīvu efektu var pāraugt milzīgās problēmas, ļaus saglabāt labu kredītvēsturi ilgtermiņā.

Bet – ja nu ir slikta kredītvēsture?

To, kā veidot labu kredītvēsturi ilgtermiņā, nu esam apskatījuši – visu iepriekšminēto paturam prātā, un ķeramies pie ļoti bieži uzdotā jautājuma – bet ko darīt tad, ja ir slikta kredītvēsture? Zināms, ka kredītvēsture nav kas tāds, ko varētu salabot vienas dienas vai mēneša laikā (kas nenozīmē, ka to nav jāsāk darīt uzreiz!). Vai vispār un kādas ir iespējas? Vai ir pieejams kredīts ar sliktu kredītvēsturi?

Būsim godīgi un uzreiz teiksim, ka, protams, cilvēki ar sliktu kredītvēsturi bieži mēdz saskarties ar grūtībām, cenšoties iegūt jaunu kredītu. Tomēr uzreiz ir svarīgi atzīmēt, ka arī ar sliktu kredītvēsturi ir iespējams saņemt kredītu. Tas gan visdrīzāk būs sarežģītāks un ilgāks process, un pieejamo iespēju daudzums var būt ierobežots. Dažas alternatīvas, kas varētu būt pieejamas cilvēkiem ar sliktu kredītvēsturi, ir aizdevumi ar augstāku procentu likmi vai aizdevumi pret ķīlu. Ir pat kredītdevēji, kas “specializējas”, apkalpojot cilvēkus ar sliktu kredītvēsturi. Atcerieties ievērot visus tos pašus pamatprincipus, par kuriem runājām, apskatot pareiza kredīta izvēles pamatus. Kritiski un padziļināti izvērtējiet sev piedāvāto, pirms pieņemat lēmumu par jaunu saistību uzņemšanos, un nekāpiet uz tiem pašiem vecajiem grābekļiem, kas senāk jau jūs noveduši pie sliktas kredītvēstures veidošanās.

Kredītu apvienošana kā ilgtermiņa risinājums saistību atmaksai un kredītvēstures uzlabošanai

Kredītu apvienošana ir viens no risinājumiem, kas varētu palīdzēt cilvēkiem ar sliktu kredītvēsturi. Tas ietver esošo kredītu apvienošanu vienā lielākā aizdevumā ar zemāku procentu likmi vai citiem labvēlīgākiem nosacījumiem. Tas var būt noderīgs risinājums, lai samazinātu kredīta maksājumus un vienkāršotu savu finanšu pārvaldību. Līdzīgu iespēju piedāvā arī aizdevuma pārkreditācija. Aizdevuma pārkreditācija process, kurā esošais aizdevums tiek aizstāts ar citu aizdevumu ar labvēlīgākiem nosacījumiem, piemēram, zemāku procentu likmi vai ilgāku atmaksas termiņu. Jebkurā gadījumā – esiet uzmanīgi, jo kredītu apvienošana vai aizdevuma pārkreditācijas iespējas ne vienmēr noteikti izrādīsies visizdevīgākais risinājums. Neesiet vieglprātīgi - rūpīgi jāizvērtē visus nosacījumus un izmaksas, lai novērtētu, vai piedāvājums ir piemērots jūsu situācijai un vajadzībām.

Naudas aizdevums pret ķīlu

Naudas aizdevums pret ķīlu ir pieejama alternatīva cilvēkiem ar sliktu kredītvēsturi, jo šis kredīta veids ļauj saņemt aizdevumu, izmantojot kādu mantu vai citu vērtību kā nodrošinājumu kredītdevējam – tas ir, kredītdevējam tiek sniegta pārliecība par to, ka savus aizdotos līdzekļus tas varēs atgūt arī tad, ja maksājumu neveiksiet. Šis varētu būt piemērots ceļš, ja sliktā kredītvēsture liedz saņemt kredītu bez nodrošinājuma. Tomēr ir jāsaprot, ka šāda veida aizdevumi nes līdzi papildu riskus, kā jebkuras saistības. Ir skaidri jāapzinās, ka, ja nevarēsiet atmaksāt aizdevumu, varat zaudēt ķīlu. Tāpēc ir svarīgi rūpīgi izvērtēt visus iespējamos riskus un apsvērt citus risinājumus pirms izvēlaties šo aizdevuma veidu.

Kredītvēsture – jūsu finanšu biogrāfija un realitāte

Kopumā, kredītvēsture ir būtisks jūsu finanšu veselības rādītājs, kam ir ietekme uz jūsu nākotnes iespējām saņemt aizdevumus un citus finanšu pakalpojumus. Lai uzlabotu savu kredītvēsturi, ir svarīgi rūpīgi pārvaldīt un kontrolēt savu finanšu stāvokli, ievērot maksājumu termiņus un izvairīties no pārmērīgu parādsaistību uzņemšanās. Tomēr arī ar sliktu kredītvēsturi ir iespējams atrast risinājumus, piemēram, speciālus kredītu produktus vai pārkreditēšanu, kas var palīdzēt uzlabot finansiālo situāciju un pakāpeniski uzlabot savu kredītvēsturi. Galvenais – esiet apzinīgi un rūpīgi izvērtējiet visas iespējas un pieejamos risinājumus, lai veiksmīgi pārvaldītu savas finanses un sasniegtu finansiālo stabilitāti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Pieci pieprasītākie juridiskie pakalpojumi

Mums katram dzīvē var gadīties situācijas, kad ir nepieciešams izmantot juridiskos pakalpojumus. Fiziskas personas visbiežāk meklē juridisko palīdzību, lai sakārtotu dažādus ģimenes tiesību jautāj...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti