Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Baidens paraksta likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai; sūtīšana sāksies nekavējoties

ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņoja, ka parakstījis likumprojektu paketi, kas ietver militāro palīdzību Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā.

Baidens pavēstīja, ka ASV sāks sūtīt militāro palīdzību Ukrainai dažu stundu laikā.

ASV Aizsardzības ministrija paziņoja, ka sāk piegādāt ieročus Kijivai.

"Šī ir 56. ekipējuma daļa, ko Baidena administrācija no 2021.gada augusta nodrošina Ukrainai no Aizsardzības ministrijas krājumiem. Šī pakete ir novērtēta viena miljarda dolāru apmērā, un tā ietver līdzekļus, lai apmierinātu Ukrainas steidzamākās vajadzības, tostarp pretgaisa aizsardzības līdzekļus, artilērijas šāviņus, bruņumašīnas un prettanku ieročus," teikts Pentagona paziņojumā.

Jaunajā paketē cita starpā būs iekļautas raķetes RIM-7 un AIM-9M pretgaisa aizsardzības sistēmām, raķetes pārnēsājamām pretgaisa aizsardzības sistēmām "Stinger", strēlnieku ieroči un munīcija, tostarp munīcija cīņai ar bezpilota lidaparātiem, munīcija sistēmām HIMARS, 155 milimetru un 105 milimetru artilērijas šāviņi, kājnieku kaujas mašīnas "Bradley", prettanku sistēmas "Javelin" un AT-4, augstas precizitātes aviācijas munīcija, kājnieku mīnas, nakts redzamības ierīces un cits aprīkojums.

"Šī pakete ļaus nodot munīciju, ieročus un aprīkojumu, lai atbalstītu Ukrainas spēju aizsargāt savu fronti, aizsargāt pilsētas un pretoties notiekošajiem Krievijas uzbrukumiem," pavēstīja Pentagons.

Otrdienas vakarā likumprojektu paketi atbalstīja ASV Kongresa augšpalāta Senāts, bet sestdien to pēc mēnešiem ilgas vilcināšanās pieņēma republikāņu kontrolētais Kongresa apakšnams Pārstāvju palāta, kur to atbalstīja 310 Pārstāvju palātas deputāti, bet 112 bija pret. Demokrātu kontrolētajā Senātā tā otrdien tika pieņemta ar 79 balsīm par un 18 pret.

Neparastajā četru likumprojektu paketē 95 miljardu dolāru vērtībā ir iekļauti arī līdzekļi Izraēlai, drošības palīdzība Taivānai un sabiedrotajiem Indijas un Klusā okeāna reģionā, kā arī pasākumi, kas ietver sankcijas, draudus aizliegt Ķīnai piederošo sociālo mediju lietotni "TikTok" un iespējamu konfiscēto Krievijas aktīvu nodošanu Ukrainai. Tajā ietverta arī humānā palīdzība Gazas joslai, Sudānai un Haiti.

Pieņemtajā paketē ir izteikti draudi aizliegt visā ASV teritorijā lietotni "Tiktok", ja tā neatbrīvosies no savas Ķīnas māteskompānijas "ByteDance". Pakete arī paredz 13 miljardus dolāru Izraēlai, kas karo ar palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās", vairāk nekā deviņus miljardus dolāru lielu humāno palīdzību Gazas joslai, Sudānai un Haiti, un astoņus miljardus dolāru lielu militāro atbalstu Taivānai.

papildināta visa ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits